LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA AL CINEMA

Organitzat pel Centre d'Investigacions Film-Història (Laboratoti d'Història Contemporània i Cinema) del Departament d'Història Contremporània i pel Deganat de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, va tenir lloc al saló de graus de la nova Facultat (Montalegre, 6-8, 4ª planta) un cicle commemoratiu del 70 aniversari de la Guerra Civil espanyola. Reproduïm la introducció del coordinador:

Si l'any 2005 vàrem commemorar l'armistici de la Segona Guerra Mundial amb un cicle especialitzat, enguany –amb motiu del 70 aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola– hem pensat també oferir un curs d'extensió sobre aquesta confrontació fratricida.

El nostre conflicte bèl·lic ja ha estat motiu d'una nombrosa producció de pel·lícules, tan documentals com films de ficció. Solament durant la guerra s'han contat 360 títols en la zona republicana i 93 en la nacional. I des de 1939 fins ara, a l'Estat espanyol es van produir 45 films durant la Dictadura franquista (14 en la primera postguerra, a favor dels anomenats “vencedors”) i 44 en l'actual Democràcia (15 en la Transició, a favor ara dels “perdedors”).

Amb tot, les pel·lícules sobre la Guerra Civil no van ser objectives a l'hora de contar en imatges la tragèdia que vam patir els espanyols entre 1931 i 1939 i durant la dura postguerra: al menys són tan subjectives com les novel·les o els mateixos llibres d'història. Però sempre caldrà conservar la memòria històrica amb aquests testimonis i evocacions cinematogràfiques. El present cicle és una petita contribució.

Juntament amb el següent el programa d'activitats, es va presentar el llibre de Magí CRUSELLS, Cine y Guerra Civil: 70 años de películas , editat per JC (Madrid, 2006).

 

Dilluns, 11 de desembre de 2006

 

LA GUERRA VISTA PELS REPUBLICANS

Per Salvador Juan i Babot

Espoir/Sierra de Teruel (1938-39), d'André Malraux.

 

Dimarts, dia 12

 

LA GUERRA VISTA PELS NACIONALS

Per Andrés Expósito & Daniel Seguer

Raza/Espíritu de una raza (1941-1950), de J. L. Sáenz de Heredia.

 

Dimecres, dia 13

 

LA GUERRA VISTA PELS NORD-AMERICANS

Per Juan Vaccaro

Por quién doblan las campanas (1943), de Sam Wood.

 

Dijous, dia 14

 

UNA GUERRA CIVIL DINS LA GUERRA CIVIL

Per Juan Manuel Alonso

Tierra y libertad (1975), de Ken Loach.

 

Divendres, dia 15

 

LES VÍCTIMES DE LA GUERRA FRATRICIDA

Per Beatriz de las Heras, Universidad Carlos III de Madrid

Los niños de Rusia (2001), de Jaime Camino.

 

Per a més informació: Dr. J. M. CAPARRÓS LERA, Coordinador del cicle. Centre d'Investigacions Film-Història, c/. Montalegre, 8 - 4ª planta - 08001 BARCELONA. Telèfon: 616 13 29 11 - E-mail: filmhistoria@yahoo.es / Web: www.pcb.ub.es/filmhistoria

 

 

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 >>